FijN
   yoga     massage   retraites

RETRAITES 2021


 DATA 2021 ZIJN BEKEND!

coronaproof en niet mogen door de maatregelen = 100% geld terug!

24-28 november 2021
5 dagen yoga, meditatie & zelfonderzoek
In de bossen van Winterberg, DL
1p-kamer 695,-   inclusief maaltijden

Retraites zijn bij uitstek geschikt om binnen een relatief korte periode jezelf weer te kunnen voelen en tot inzichten te komen. Op een mooie bosrijke plek in het heuvellandschap van WInterberg, waar de stilte al een beetje meehelpt, word je liefdevol en betrokken door ons begeleid rondom een thema die betrekking heeft op je eigen ontwikkeling. Er is zorgvuldig een programma opgesteld met yoga, kirtan, meditatie en oefeningen. 's Middags is er tijd om te wandelen. Deze elementen helpen je helpen dichter bij de kern van het onderwerp te komen. 

24-28 november 2021
Thema 'vrijheid'
Vrijheid is een heerlijk gevoel: open, sprankelend, vol met creativiteit en potentie. Als we ons vrij voelen, dan zijn we licht en ruim en ligt het leven aan onze voeten. 
Het is ook een behoorlijk zeldzaam gevoel. Meestal voelen we ons ingeperkt. Op het eerste gezicht lijkt dat te komen door externe factoren: door lock downs of door druk van ons werk. Misschien door het web van relaties waarin we ons bevinden, of door de hypotheek die betaald moet worden. Maar bij nadere beschouwing blijkt dat belangrijkste beperkingen van onze vrijheid in onszelf liggen. We dragen zoveel ideeën met ons mee, over onszelf en over de wereld. We nemen posities in, met daarin zoveel oordelen, meningen, en angsten. Door al die bagage wordt onze innerlijke ruimte steeds verder gevuld met objecten, die steeds onze aandacht opeisen. Zo verdwijnt de openheid langzaam maar zeker steeds verder naar de achtergrond.
In deze retreat zoeken we contact met ons gevoel van vrijheid. In dat proces komen we ook de obstakels tegen die onze vrijheid normaal gesproken inperken. En met het verdiepen van ons inzicht, verliezen veel beperkingen langzaam maar zeker hun kracht. We zijn meer en meer in staat om in onze innerlijke vrijheid te zijn. Licht, open, en klaar voor alles wat op ons afkomt. 

Zoals altijd in onze gezamenlijke  retreats werken we met de krachtige combinatie van meditatie, yoga en zelf-onderzoek. De speelsheid van het bos in de herfst, en het heerlijke gevoel van ruimte als we uit de lockdown komen, geven een perfecte achtergrond voor ons onderzoek. Ons retreat centrum ligt midden in de prachtige natuur van het Sauerland. Aan alle kanten bos, en op de balkons van de kamers kun je de beek die voor het centrum langs loopt horen ruisen. Er is binnen en buiten voldoende ruimte om de 1,5m afstand te kunnen handhaven mocht dat nog nodig zijn. We kijken er naar uit om met jullie samen de herfst te vieren!
Geen 'luier-retraite', maar zoals meerdere deelnemers al beschreven: 'een geschenk voor jezelf'.
Begeleiding door:Ronald Messelink (meditatie, verdieping) en mij (yoga, kirtan).
Meer informatie over Ronald is te vinden op  https://www.hetgrotewerk.nl

REVIEWS

'Fijne onderdompeling in de wereld van yoga en meditatie' - Catharina
Afgelopen week ben ik op yoga en meditaite-retreat geweest onder leiding van Linda en Ronald in Kloosterburen. Het was een cadeau aan mezelf. Ik ging om tot rust te komen en om mijzelf op te laden. 

Door alle drukte van werk, gezin, wonen in de randstad en zorg voor ouders voelde ik mij een beetje ‘’leeggegeven’’ en overprikkeld. Juist het thema ‘’een vrij hart’’ sprak mij aan. Ik wil zoveel mogelijk leven vanuit mijn hart en een diepe verbinding met mezelf te voelen.  De 5 dagen heb ik ervaren als een intense en hele fijne onderdompeling in de wereld van yoga en meditatie. Er was ook ruimte voor zelfonderzoek en reflectie voor verdieping van het thema en het verkrijgen van zelfkennis. En dat onder de liefdevolle, heldere en kundige begeleiding van Linda en Ronald. Daarnaast is er ook vrije tijd om te rusten, lezen of lekker buiten te wandelen tussen de boerenvelden.

Herberg Het Klooster is een fijne en gezellige plek. Huiselijk en comfortabel met kleine extra’s zoals koffie/ theekoker op de kamer en een warme kruik voor in bed. Het eten was lekker en de eigenaressen zijn enthousiast en heel behulpzaam. 

De retreat heeft mij veel gebracht; ik ben uitgerust en opgeladen en heb mooie inzichten gekregen. Alle praktische tips en oefeningen neem ik mee mijn dagelijkse routine in. Het verlangen in mijn hart is geraakt, om mijn hart OPEN te houden. Om mijn (buik)basis te voelen en voeden met licht en zo eerlijk en waarachtig te ZIJN en te leven vanuit mijn hart.  Ik ben er ook graag weer bij de volgende keer.

'Een cadeau aan jezelf' - Erna                                                                                                                           

Heel zorgvuldig opgebouwde retreat met heel veel aandacht en liefde, waardoor de energie in de groep ontzettend voelbaar is en hierdoor maak je ook goed contact met jezelf. Heel erg de moeite waard en een cadeau aan jezelf.

'Eeuwig dankbaar!' -Shantie

Ik heb deelgenomen aan de vijfdaagse retraite in Kloosterburen in november 2019, onder leiding van Linda Hartenberg (yoga, Kirtan) en Ronald Messelink (meditatie/Kirtan).

Meteen al voelde ik de energie & bezieling van Linda en Ronald die zich over de groep heen uitstraalde. 
Alles in deze retraite ervoer ik als iets dat met een goed voorbereid plan is opgebouwd. 
In tegenstelling tot mijn eerdere gedrag, om maar even tussendoor te stoppen of zelfs voor aanvang al, ben ik de gehele retraite gebleven.  
Voor mij was hun energie en de intense programma opbouw de rode lijn door de vijf dagen heen. 
Waardoor ik ervan overtuigd ben, dat hun overgave en openheid ertoe geleid heeft dat ook ik nu met meer liefde en bezieling door het leven kan gaan. 
Dit waren vijf intense dagen, waar ik mijn levenlang nog uit kan putten. Zo ben ik ben tot inzicht gekomen dat mijn zelf-veroordelingen leiden tot zelfdestructie. 
En ik heb de andere kant tegelijkertijd ook kunnen voelen: mijn hart als kompas die mij met liefde door mijn leven navigeert.  
Nu begrijp ik, hoe bepalend mijn hart is. Nu heb ik ervaren wat stilte, yoga en meditatie met mij doen als ik het gedisciplineerd doe. 
Het is er beiden  (plus en min) en ik kan de min nu aan, zonder me er tegen te verzetten, daardoor voel ik ruimte, rust en vrede in mijzelf: (((Grote glimlach)))...het maakt mijn "min" minder zwaar. 
Ik vind het een prachtige oerkwaliteit vanRonald en Linda  die de energie van anderen durven  te voelen, aan te horen, "aan te raken" en durven anderen te begeleiden naar een liefdevol bestaan.
Zij hebben  zich continue met passie professioneel, liefdevol, geïnteresseerd en actief opgesteld, zonder ook maar iets op te dringen. 
Ik ben ervan overtuigd dat ik door hun liefde en overgave,  nu ook liefde voor mijzelf voelen kan, blijvend...

Voedend en inspirerend voor de ziel - Heleen
Voedend en inspirerend voor de ziel; mijn innerlijke wereld. Aandacht grotendeels naar binnen gericht; onder de deskundige, bezielende begeleiding van Linda en Ronald.
Ruimte voor persoonlijk delen, afwisselend met muziek, poëzie, klanken, mantra’s, in stilte wandelen en veel humor. Prachtige dagen, dank je wel!